Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

18-24 Νοεμβρίου 1826: Η μάχη της Αράχωβας. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης συντρίβει τους Τουρκαλβανούς του Μουστάμπεη Κιαφεζέζη

 

 

ο Καραϊσκάκης στην Αράχωβα (πίνακας του Πέτερ φον Ες)

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 197 χρόνια από τη λήξη της 7μερης μάχης της Αράχωβας (18-24 Νοεμβρίου 1826) και την εμβληματική νίκη του Γεωργίου Καραϊσκάκη επί ενός εξαιρετικά επίλεκτου σώματος 2.200 Τουρκαλβανών υπό τον ικανότατο Μουστάμπεη Κιαφεζέζη με τη σχεδόν πλήρη εξόντωσή του. Η έναρξη της εκστρατείας του Καραϊσκάκη από την Αττική στη Στερεά από τις 25 Οκτωβρίου 1826, είχε ως στόχο να ανακουφιστεί η Ακρόπολη, πολιορκημένη από τις δυνάμεις του Ρεσίτ πασά Κιουταχή ήδη από τις 3 Αυγούστου 1826, και να διακοπεί η οδός ανεφοδιασμού των Τούρκων στην Αττική από τη Λάρισα και τη Λαμία. Η νίκη στην Αράχωβα αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη ελληνική επιτυχία μετά την ηρωική Έξοδο και την πτώση του Μεσολογγίου στις 10-12 Απριλίου 1826 και μετέτρεψε σύντομα τον Κιουταχή, από πολιορκητή της Ακρόπολης, σε πολιορκούμενο εντός της Αττικής.

 

ο Γεώργιος Καραϊσκάκης (πίνακας του Karl von Krazeisen)

Η εξαιρετική ταινία μικρού μήκους του σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα και της Aratos Films για τη μεγάλη νίκη του Γεωργίου Καραϊσκάκη στην Αράχωβα.

 https://www.youtube.com/watch?v=t3dip3vbwG4

 


 

Ένα εξαιρετικά κατατοπιστικό ιστορικό video από τους δημιουργούς της Historia Graecia που αποτυπώνει λεπτομερώς τη μάχη της Αράχωβας και τον θρίαμβο του Γεωργίου Καραϊσκάκη.

 https://www.youtube.com/watch?v=S3VwmqkicrY


 

 


 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φεβρουάριος - Σεπτέμβριος 1821: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και η Επανάσταση στη Μολδοβλαχία

  του ΧΡΟΝΗ ΒΑΡΣΟΥ Φιλολόγου-Ιστορικού ερευνητή ΜΑ Νεώτερης & Σύγχρονης Ιστορίας Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου.   Το παρόν άρθρο δημο...